Destinacije

Upoznajte hercegovačka jezera

0
Foto: ValentinoHoliday

Nedavno je predstavljen projekt ‘Razvoj turizma na tri jezera’, a njegov glavni cilj  je razvoj održivog turizma jezerskih područja (Jablaničko jezero,  Ramsko jezero  i jezero Tribistovo) putem poboljšanja turističke ponude s fokusom na turizam za mlade ljude, kampiranje, sport, događaje, kulturu i gastronomiju.

Projekt je okrenut ka povećanju vidljivosti destinacija jezerskog turizma, sa ciljem većeg broja posjeta jezerskim područjima, kao i promoviranja ulaganja u turizam.

Ramsko jezero

Foto: ValentinoHoliday

Ramsko jezero – Foto: Valentino Holiday

Ramsko jezero je umjetno jezero u općini Prozor-Rama, na sjeveru Hercegovine. Nastalo je 1968. godine izgradnjom brane na rijeci Rami i zauzima površinu od 15,5 km2. Najveća dužina jezera je 12 kilometara, najveća dubina oko 95 metara, dok su oscilacije vode i do 55 metara.

Jezero je okruženo obroncima planina: Raduše, Makljena, Ljubuše i Vrana. Godišnje privlači tisuće posjetitelja koji uživaju u obilasku, kupanju, plovidbi i drugim aktivnostima na ovom prelijepom biseru. Područje Ramskog jezera pogodno je za sportsko-rekreativni, ribolovni i lovni turizam, ruralni turizam, eko-turizam i vjerski turizam.

Jablaničko jezero

Ljepote Jablaničkog jezera – Foto: Michal Sleczek / Flickr

Jablaničko jezero je magično prostrano vještačko jezero, a prostire se od Konjica do Jablanice na površini od 13 km², sa najvećom dubina od 80 metara. Površina jezera je 1440 ha, a zapremina oko 290 hm3 pri maksimalnoj ispunjenosti vodom.

Svojom čistoćom i prostranošću, ali i prirodom koja ga okružuje, Jablaničko jezero, omogućava turistima vrhunski užitak u ljepoti ovog kraja.

Brojne su plaže na obalama ovog jezera koje su prepoznatljive kao vikend odmorišta, a neke od njih imaju igralište za odbojku i nogomet na pijesku. Od sadržaja tu su sportski ribolov, vožnja kajakom i kanuom, čamcem ili pedalianama, što u vrućim ljetnim danima predstavlja pravo osvježenje.

Tribistovo jezero

Tribistovo u zoru (Foto: Ivan Dodig)

Tribistovo jezero nalazi se na oko 900 metara nadmorske visine, a od samog centra Posušja udaljeno je od 8 kilometara.

Ovo jezero nastalo je kao akumulacija pitke vode za potrebe Posušja a napravljeno je 1989 godine. Nalazi se na putu za poznato skijalište „Blidinje“ i Blidinjsko jezero između Posušja i Rakitna.
Dužina jezera je oko 500 a širina oko 300 metara, dok najveća dubina iznosi negdje oko 10 metara. Oscilacije vode su u zavisnosti od ljetnih sušnih perioda, a jezero je poribljeno šaranom, kalifornijskom pastrmkom, babuškom i klijenom.

Pravi je biser Posuškog kraja, izvor prirodne ljepote i čiste vode. Neposredno uz jezero izgrađeno je i kupalište koje je pravi mali raj za turiste. Posjetitelji mogu uživati u čistoj planinskoj vodi i zraku, a za one najmađe, uz samo kupalište nalazi se igraonica, i različiti sadržaji za zabavu.

[powerkit_alert type=”info” dismissible=”false” multiline=”false”]
Više informacija o turističkoj ponudi hercegovačkih jezera možete pronaći na web stranici Herzegovina Lakes.
[/powerkit_alert]

PR stručnjak otkriva što komuniciraju turistički slogani država u regiji

Next article

You may also like