Aktualno

Razvijeni „Bike Friendly“ standardi za Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Srbiju

0
Foto: REDAH

Asocijacija za ekonomski razvoj REDAH Mostar, u sklopu projekta: „Razvoj standarda za objekte pogodne za bicikliste“ organizirala je od 27. do 29. ožujka 2019. godine info dane u Nikšiću i na Zlatiboru, te konferenciju u Mostaru na kojima je prezentirana važnost ovih novorazvijenih standarda za razvoj cikloturizma, te kriterije i procedure za njihovu primjenu u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji.

Na provedbi projekta kojim su „Bike Friendly“ standardi razvijeni REDAH je sarađivao sa Regionalnom razvojnom agencijom Zlatibor iz Užice i Turističkim klasterom Montenegro iz Nikšića. Oni su ove aktivnosti proveli koristeći nepovratna sredstva dodjeljena posredstvom krovnog Projekta za razvoj i promociju turizma kojeg provodi Vijeće za regionalnu saradnju (Regional Cooperation Council – RCC), a financira Europska unija i koji za cilj ima da doprinese rastu i konkurentnosti šest privreda Zapadnog Balkana kroz razvoj i promociju zajedničke regionalne kulturne i avanturističke turističke ponude.

Završetkom aktivnosti u sklopu projekta „Razvoj standarda za objekte pogodne za bicikliste“ ovi standardi će se početi primjenjivati na području Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore, a tim procesom će upravljati REDAH sa svojim partnerima iz Užica i Nikšića.

Primjena standarda podrazumjeva održavanje obuka i izdavanje Bike Friendly certifikata objektima i servisima, tj. pružateljima različitih turističkih usluga, koji su svoje usluge prilagodili potrebama biciklista ispunjavajući minimalne uvjete i podržavajući biciklističke vožnje, biciklistička putovanja i biciklistička turistička iskustva.

Projektom je također razvijen i sistem kontrole pružatelja usluga duž biciklističkih ruta, čime se uspostavio novi, jedinstveni i usklađeni sistem kontrole kvalitete koji će usvojiti i cikloturisti kao i pružatelji turističkih usluga.

Info dani su održani u Nikšiću 27.3.2019. godine i na Zlatiboru, 28.3.2019. godine, a projekt je zaokružen konferencijom u Mostaru 29. 3.2019. godine čime su okončane aktivnosti provedene nepovratnim sredstvima dodjeljenim u sklopu RCC-ovog Projekta za razvoj i promociju turizma te označavaju početak primjene standarda u koju svrhu su već izdati javni pozivi za izražavanje zainteresiranosti za Bike Friendly certifikaciju.

REDAH u Bosni i Hercegovini, Regionalna razvojna agencija Zlatibor u Srbiji i Turistički klaster Montenegro u Crnoj Gori će biti zaduženi za kontrolu subjekata u ispravnoj primjeni stanarda, a reizdavanje certifikata će se vršiti svake dvije godine, navode iz REDAH-a.

Nedo Pinezić: BiH je novootkrivena destinacija za obiteljski smještaj

Previous article

Statistike turizma u BiH za 2/2019.

Next article

You may also like