Aktualno

Aerodrom Tuzla otvara novi terminal početkom svibnja

0

Aerodrom Tuzla će u svibnju ove godine otvoriti svoju dugo očekivanu proširenu zgradu terminala, javlja Ex-Yu Aviation.

Svi građevinski radovi na objektu, u vrijednosti većoj od tri milijuna eura su završeni, tako da je nova struktura spojena sa postojećim terminalom, formirajući funkcionalnu jedinicu.

“Trenutno radimo na unutrašnjim radovima u terminalu i nadam se da će biti završen u travnju, tako da možemo službeno otvoriti zgradu krajem travnja ili početkom svibnja”, rekao je direktor tuzlanskog aerodroma Rifet Karasalihović.

On je dodao da je namjera bila da terminal ima mogućnost da upravlja sa dva aviona Airbus A320 istovremeno, što je i postignuto.

“Točno je da je sala za dolaske i dalje mala, a nakon završetka ovog projekta, razmotrit ćemo izgradnju još jednih vrata za poboljšanje protoka putnika”.

Terminal aerodroma proširen je sa 2.971 kvadratnih metara na 4.915 kvadratnih metara.  Dodatni kapacitet će mu omogućiti da opsluži 800 putnika na sat, u odnosu na dosadašnjih 400. Rekonstrukcija i proširenje putničkog terminala povećali su kapacitet na 700.000 putnika godišnje. Objekt će sada imati kapacitet da upravlja s 400 putnika u odlasku i još 400 u dolasku u isto vrijeme.

“U narednih pet do šest godina, ovaj kapacitet će postati nedovoljan. Siguran sam da će se zgrada u budućnosti proširiti kako bi se zadovoljila povećana potražnja”, rekao je Karasalihović.

Aerodrom Tuzla predviđa da će u 2019. godini zabilježiti 624.000 putnika.

Sljedeći projekt aerodroma Tuzla obuhvatit će izgradnju atrija koji se prostire na 900 kvadratnih metara, u kojem će biti smješteni uredi za iznajmljivanje automobila, prodavnice i turoperatori. Gradit će se i kanalizacijska mreža sa postrojenjem za pročišćavanje otpadnih voda.

Zračna luka Tuzla nedavno je započela razgovore s niskobudžetnim prijevoznikom Wizz Airom o novom četverogodišnjem ugovoru koji bi omogućio da zrakoplovna kompanija leti za treći najveći grad u Bosni i Hercegovini najmanje do 2023. godine, piše Ex-Yu Aviation.

#JaBiHTurizam – stručnjaci digitalnog marketinga nude priliku za razvoj bh. turizma

Previous article

Đuro Tomljenović: Turizam budućnosti

Next article

You may also like