Aktualno

Banja Luka: Turizam velika razvojna šansa

0
Foto: Nezavisne

Druga međunarodna konferencija turizma “Banjaluka 2019”, koja je otvorena u petak u Banskom dvoru, okupila je više od 200 sudionika iz BiH, Europe i svijeta.

Gradonačelnik Igor Radojičić rekao je da turizam predstavlja veliku razvojnu šansu za grad i povećanje prihoda i zaposlenosti, s naglaskom na konferencijski, adrenalinski i festivalski turizam, pišu Nezavisne.

“Ovaj vikend je prepun događaja u gradu. Turistička ponuda koja uključuje konferencije, festivale, međunarodne sportske i druge događaje povećava vidljivost i dolaske u grad. Ako povećamo broj dolazaka i noćenja, svakako ćemo otvoriti i nova radna mjesta te povećati prihode”, rekao je Radojičić.

Prema njegovim riječima, veliki značaj imaju i saobraćajna infrastruktura i povezanost te povećanje hotelskih kapaciteta.

“Hoćemo da budemo tačka na ruti jer su suvremeni turisti pokretni i mobilni i ne borave nigdje dugo vremena, a imamo potencijal kongresno-konferencijskog i adrenalinskog turizma, najviše dan ili dva”, rekao je Radojičić.

Neven Stanić, načelnik Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku, kazao je da je naglasak ovogodišnje dvodnevne konferencije na tri stvari: receptivnom turizmu, destinacijskom menadžmentu i turističkoj povezanosti i infrastrukturi.

“Možemo izvući dosta pozitivnih stvari, a razmijeniti ćemo iskustva sa 200 sudionika iz BiH, Europe i svijeta. Imamo goste i iz Rusije, Ukrajine, SAD i Velike Britanije”, naglasio je Stanić.

Dodao je da će drugog dana konferencije gostima pokazati turističku ponudu u kojoj su predviđene vožnje raftingom, dajak-čamcem, turistički izleti i brdski biciklizam, a cilj je da gosti u svoje matične zemlje odu sa tom ponudom i da je uvrste u turističke aranžmane.

Irena Radojević, direktorica Turističke organizacije grada, naglasila je da je receptivni turizam nešto što bi moglo da pomogne Banjaluci da bude na europskoj i svjetskoj turističkoj mapi, ali i turistička infrastruktura, pri čemu treba istaknuti avio-povezivanje grada s europskim odredištima.

Goran Milić, poznati novinar i sudionik panela, kazao je da je pametno debatirati i pokretati strategije o turizmu, ali i napraviti plan turizma da se on događa na tržištu.

“Vi ne dolazite u neku zemlju zato što volite politiku i političare, već što želite da vidite njene ljepote”, naglasio je Milić.

Od lipnja FlyBosnia leti iz Sarajeva za Kuvajt

Previous article

Kuda ide novac od turista?

Next article

You may also like