AktualnoIzdvojeno

Studijska posjeta Njemačkoj: Održivi razvoj turizma u Brandenburgu

0

Na poziv Saveznog ministarstva vanjskih poslova Njemačke, u organizaciji Goethe instituta, osam predstavnika institucija i organizacija koje su među prepoznatim dionicima turizma i razvoja turizma, dobili su uvid u sustav razvoja turizma u Njemačkoj. U studijskom posjetom njemačkim institucijama nadležnim i odgovornim za razvoj turizma tamo, kao primjer dobre prakse razvoja održivog turizma, razgovarali smo sa pružateljima usluga u ruralnom području Savezne republike Brandenburg, točnije okrug Uckermark gdje smo proveli dva dana.

Glavni fokus razvoja turizma u Njemačkoj upravo jest održivost i održivi razvoj. Na svakom sastanku održanom u sklopu ove studijske posjete upravo je ovaj pojam bio osnovni strateški temelj planiranja. Obzirom na sastav delegacije i naš zajednički nazivnik u svim nastojanjima i djelovanjima u pogledu razvoja turizma u Bosni i Hercegovini, koji upravo podrazumjeva održivost, ova dobro isplanirana i ciljana posjeta donijela je dobro razumijevanje o prednostima i izazovima s kojima se imamo suočiti. Složenost sustava brige o turizmu podrazumijeva planiranje na različitim nivoima uz stalno uvažavanje i potenciranje autohtonosti i održivosti. U ovom susretu, gdje osim što smo upoznali njemački sustav razvoja turizma, institucije i osobe, upoznali smo se međusobno te prenijeli iskustva, svatko od nas iz svoje perspektive.

Projekti i aktivnosti u Nacionalnim Parkovima Una i Sutjeska upravo pokazuju da su usvojili principe održivog razvoja, svaki sa svojim specifičnim rješenjima, kreiranim lancima vrijednosti, različitim vrstama suradnje na znanstvenom, sportskom i rekreacijskom polju.

Direktor NP Una Amarildo Mulić i direktor NP Sutjeska Dejan Pavlović razgovarali su sa upraviteljima zaštićenih područja Jezera Uckermarka te razmjenili iskustva i rješenja u razvoju i očuvanju zaštićenih područja. Brojna pitanja koja se nameću pri planiranju i razvoju turističke suradnje i koordinacije dionika koje smo postavile Ana Lukić iz Turističke organizacije Republike Srpske i ja, odgovarali su svojim primjerom predstavnici organizacija za razvoj destinacija, turističkih organizacija i nadležnih ministarstava. Nakon posjete destinacijama koje su primjer održivog razvoja kombinirajući ekonomske aktivnosti sa umjetnosti, sportom ili znanošću, Boro Marić iz Visitor centra Pecka i Duško Cvijetinović iz udruženja Nešto Više i Mreže za ruralni razvoj, mogli su povući paralele sa svojim nastojanjima u kreiranju održivih lanaca vrijednosti kojima su njihove organizacije izvrstan primjer dobre prakse. Selma Laganin stručnjakinja za turizam u Njemačkoj razvojnoj agenciji GIZu i Almin Adžović iz organizacije HELP – Hilfe zur Selbsthilfe e.V. sa kolegama iz organizacija koje planiraju i pripremaju zajedničke projekte i strategije razvoja osim planiranih ciljeva i mjera projekata ubuduće, prenijeli su i svoja iskustva kao i preporuke u planiranju i strateškom povezivanju neophodnima za održivi razvoj turizma u Bosni i Hercegovini.

Naša 11 člana grupa, u kojoj su kao organizatori i vodiči Asia Afaneh-Zureiki i Chihab El Hardouz iz Goethe instituta čijom srdačnošću ali prije svega profesionalnošću (zakasnili smo samo jednom, unutar „akademske četvrti“ za što smo bili ukoreni od strane vodičice u ladanjskom dvorcu Sans, Souci Fredericka Velikog a sve to zbog neadekvatnosti taksi ponude našoj grupi u Potsdamu) izazvala je pozornost dopisnice Deutche Welle kojoj sam na mom zahrđalom Njemačkom i njezinom rđavom Engleskom objasnila razlog posjete Uckermarku ali i njihovom malom selu Templin – Densow. Živopisni vlasnici tvornice stakla gđa i g. Koethe, turistička djelatnica i kipar tipičan su primjer promjene svijesti i usmjerenja vlastitog razvoja i razvoja svog biznisa na održiv način, kreirajući turističku ponudu kroz svoju tvornicu stakla ali i održavajući, uređujući i brinući se za svoju okolinu te su zbog kreiranja zanimljive izložbe staklenih skulptura u parku uz jezero čime su zaslužili važan status i uvrštenje u Registar parkova. Vrlo sličan motiv ima i bračni par Edda Muller i Florian Profitlich. Nakon što su zamjenili svoj berlinski stan i život za dva sata udaljeno imanje Kraatz na koje se morate uputiti jer nije usputna točka, preuredili su dio povijesnog imanja u tvornicu soka od jabuka (od jedne jedine autohtone sorte jabuka iz nebrojenih zapuštenih voćnjaka koje su preuzeli održavati), kao i zanimljivog vina od jabuka (poznatog okusa „cidera“) proizvedenog na organski način. Zanimljivo je bilo čuti da je njihov primarni izvor energije višak iz obližnje elektrane na biogas, što su uspjeli dogovoriti uključujući sve stanovnike zbilja malog mjesta. Jednako je zaniljivo bilo čuti o neobičnom pristupu vođenju svog turističkog poduzeća na kulturnom dobru Wretchen.

Detalje posjete svim dionicima i zaključke i daljnje korake koje ćemo poduzeti ka postizanju zajednički prepoznatih ciljeva u razvoju turizma za Bosnu i Hercegovinu predstavit ću u nastavku ovog malog izvještaja u narednim danima.

O poslu vodiča u Međugorju i iskustvima u radu s hodočasnicima

Previous article

Javni poziv za dostavljanje prijedloga projekata za partnerstva u turizmu

Next article

You may also like