Aktualno

Crnogorski medijski dijalozi: Mediji trebaju imati specijalizirane novinare za turizam

0

Trodnevni, 12. po redu „Crnogorski medijski dijalozi“, koji su organizirani na temu „Mediji i turizam – pozitivne i negativne konzekvence medijskog izvještavanja“, završeni su danas na Žabljaku, piše eSpona.

Na skupu je sudjelovalo je oko 60 sudionika iz zemalja regiona, a ovogodišnje Medijske dijaloge je otvorio Željko Rutović, direktor Direktorata za medije, koji je podsjetio na doprinos istoimenog časopisa razvoju znanstvene medijske misli i teorije u prethodnih 12 godina, ne samo u Crnoj Gori već i šire.

Sudjelujući u radu središnjeg panela, Željka Radak Kukavičić,  direktorica Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, pored ostalog, istaknula je značaj medija u turizmu.

– Važno je da vidimo na koji način da mediji što bolje prenesu pravu sliku iz sektora turizma koji donosi značajne prihode i benefite. Sa druge strane informacije iz naših medija prenose mediji iz regije i šire. Važno je blagovremeno i istinito informiranje. Činjenica je da kod nas, vjerovatno zbog ograničenih materijalnih mogućnosti, nema turističkih redakcija ili medija. U jednoj turističkoj zemlji, kakva je Crna Gora moraju postojati specijalizirani mediji što je poticaj svima. Daje se veći odjek a moć medija je velika, bilo da se radi o pozitivnoj ili negativnoj informaciji. Zato, pouzdane informacije daju pozitivne trendove“, istaknula je Kukavičić, dok je prof. dr Dijana Gupta, profesorica Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru, iznijela uvjerenje da je u turizmu najvažnija promocija, a da mediji u regiji daju malo prostora za turizam, prenosi eSpona.

– U svakoj medijski uređenoj državi turizam donosi najveći dio proračuna. Mislim da su mediji zakazali kada je u pitanju propaganda i promocija. Zbog toga su ovakvi skupovi veoma važni. Crna Gora se otvorila u svakom pogledu. Ako se ubrza proces ulaska u EU imati ćete optimalni turistički potencijal koji će moći da se konzumira. I sada ste napredovali. Turizam veže ljude, donosi pomirenje, ruši granice i daje puno više benefita od profita kazala je Dijana Gupta.

Organizator skupa na Žabljaku je bio časopis “Medijski dijalozi”, čiji je osnivač i direktor prof. dr Mimo Drašković, koji je bio i moderator središnjeg panela, a pokrovitelji Općina ŽabljakMinistarstvo održivog razvoja i turizma Crne Gore i drugi.

 

Javni poziv jedinicama lokalne samouprave za učešće u projektu Via Dinarica

Previous article

Olimpijska planina dobit će gondolu

Next article

You may also like