T24 HR

Rab ovog ljeta dobiva filmski festival

0

Od 23. do 27. kolovoza održat će se 1. RAFF – Rab Film Festival – festival istraživačkog filma. Na pozornicama na otvorenom posjetitelje očekuje filmski,glazbeni i gastronomski program.

– Zanimaju nas priče koje su temeljito istražene, koje ili postavljaju precizna pitanja ili uz njih nudeutemeljene odgovore, bilo u igranoj ili dokumentarnoj formi – izjavio je Robert Zuber, direktor RabFilm Festivala na konferenciji za novinare u Zagrebu.

Program je nastao u partnerstvu sa Sarajevo Film Festivalom čiji će pobjednički film biti prikazan nazatvaranju RAFF-a.

– Mi iz SFF-a nismo često partneri drugim festivalima, no veseli nas što ćemo sRAFF-om surađivati logistički i programski, posebno kroz program suočavanja s prošlošću – kazao je Mirsad Purivatra, direktor Sarajevo Film Festivala. Za Rab Film Festival važna je i suradnja s Al Jazeera Balkans Doc Film Festivalom koji će biti broadcast partner.

Posebnost programa igranih filmova, čiji je selektor beogradski kritičar Vladan Petković je film Sonsof Denmark, čija je fiktivna radnja smještena u Dansku 2025. godine kada njome vladaju neonacisti. Riječ je o regionalnoj premijeri tog filma čiji je cilj upozoriti kuda može skrenuti Europa s danasrastućim nacionalizmom i antimigracijskim politikama.

Selektorica dokumentarnog programa Lejla Dedić, ujedno i selektorica Al Jazeera Balkans Doc FilmFestivala, odabrala je nekoliko značajnih dokumentaraca među njima se izdvaja hrvatska premijerafilma Bellingcat: Truth in a post-truth world, koji razotkriva raširenu pojavu lažnih vijesti te istražujemogućnost povratka u temeljito novinarstvo. Bit će prikazan i domaći dokumentarac Tak kak je,kojim autor Arsen Oremović istražuje jednu od najraširenijih diskriminacija – zapostavljena pravarastavljenih očeva.

Rab Film Festival donosi i glazbeni program RAFF BEAT. Tijekom pet festivalskih dana napozornicama na otvorenom nastupit će Urban & 4, Zdenka Kovačiček, Nipplepeople, Elemental iDetour. Poseban će događaj biti koncert Urbana, koji će svojom glazbom reinterpretirati jedanfilmski klasik čijom će se projekcijom podsjetiti na ponekad zanemarene posljedice fašizma u Europi.

Festival će biti zatvoren programom RAFF SEAPLEX “Kaich”, tijekom kojeg će se film i koncertpodno gradskih zidina moći pratiti s barke ili kaića. U sklopu RAFF GASTRO rapski OPG-ovi i maliproizvođači nudit će domaća jela.

Uz programe predstavljen je i vizualni identitet festivala, čiji dizajn, kao i svu vizualnu komunikacijupotpisuje tim Design Bureau Izvorka Jurić.

Festival donosi novi sadržaj otoku Rabu koji ima 106 godina dugu kinoprikazivačku tradiciju. “Ovimestvaramo kvalitetan sadržaj za stanovnike Raba, ali i turiste.” rekao je gradonačelnik Raba NikolaGrgurić.

 

U Konjicu uskoro turistički info pult

Previous article

Strane investitore zanima ulaganje u bh. turizam

Next article

You may also like