Aktualno

Vlada FBiH nastavlja s podrškom inicijativi Via Dinarica

0

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo i zamjenik rezidentne predstavnice Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP) BiH Sukhrob Khoshmukhamedov danas su u sjedištu ovog ministarstva u Sarajevu potpisali ugovor o sufinanciranju inicijative Via Dinarica, koju će Vlada Federacije Bosne i Hercegovine u ovoj godini podržati sa 200.000 KM.

Via Dinarica je inicijativa koju financiraju Agencija SAD-a za međunarodni razvoj (USAID) u BiH, Agencija Vlade Italije za razvojnu suradnju i Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP) u BiH, a provodi se uz podršku i u partnerstvu sa Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Federalnim ministarstvom okoliša i turizma i Ministarstvom trgovine i turizma Republike Srpske.

Prva faza projekta završena je krajem 2017., a realizacija druge je počela u ljeto 2018. godine i trajat će do 2021. Težište projekta je na jačanju Via Dinarice kao međunarodno priznate platforme za lokalni ekonomski rast, ali i na snažnijem učešću lokalnih zajednica u njenom održavanju i razvoju. Ukupna vrijednost druge faze ovog projekta 2,63 milijuna američkih dolara.

Ministrica Đapo je naglasila da Vlada Federacije BiH, na prijedlog ovog ministarstva, već četvrtu godinu podržava Via Dinaricu sa ukupno 700.000 KM do sada.

Via Dinarica doprinosi održivom razvoju turizma u prirodi i predstavlja odličnu priliku za poboljšanje životnog standarda lokalnog stanovništva u ruralnim područjima BiH. Zbog toga ja prepoznata kao projekt od posebnog značaja za turistički razvoj FBiH i ponovo podržana sredstvima iz transfera za razvoj turizma u FBiH – rekla je Đapo.

Sredstvima Vlade Federacije BiH u 2019. godini bit će osigurana podrška projektima sa područja FBiH s ciljem unaprjeđenja turističke ponude i povećanja raznolikosti turističkih usluga i proizvoda.

Khoshmukhamedov je istakao da  Via Dinarica, u skladu sa svojim motom – prirodno povezuje (connecting naturally) – nastavlja doprinositi smanjenju ekonomskih, društvenih i regionalnih različitosti i povećanju konkurentnost Bosne i Hercegovine u području turizma i prirode.

– Drago mi je što je Via Dinarica, dajući doprinos boljoj infrastrukturi, uslugama i jačanju pozitivne slike regije i zemlje u cjelini, prepoznata i priznata i od strane domaćih institucija kao velika razvojna šansa i potencijal za BiH – kazao je  Khoshmukhamedov ovom prilikom.

U prošloj godini, Bosnu i Hercegovinu je posetilo 1 465 412 turista, što je više za 12,1 posto i ostvareno 3 040 190 noćenja, odnosno 13,5 posto više u odnosu na prethodnu godinu.

Projekt Via Dinarica predstavlja najbolji primjer kako turizam može doprinijeti održivom razvoju – ekonomskom, društvenom i okolišnom, kao i svakom od 17 globalnih ciljeva tog razvoja. Turizam donosi blagostanje i unapređuje životni standard širom svijeta, a današnji događaj predstavlja jedinstvenu priliku za promociju i doprinos turizma održivom razvoju.

Trebinje: Lađe ponovo zaplovile Trebišnjicom

Previous article

Poziv: Vjerski turizam i teologija – Međunarodna znanstvena konferencija u Sarajevu

Next article

You may also like